Ordföranden har ordet

Publicerad 2016-08-31 21:13
 rsm te

Välkomna tillbaka till en ny säsong i Kungälv Hockey!

Jag hoppas att ni alla har haft en bra sommar med en möjlighet att göra lite annat än att hänga i en ishall. Visst är det svårt att se ett liv utan det bästa som finns, Hockey!

Framförallt inser man detta när man ser alla härliga ungdomar dra igång och träna och leva sina drömmar. Men vi får aldrig glömma att det skall vara roligt. Varje minut av slit skall kännas övervägande kul!

Vår förra säsong präglades framförallt av ett stenhårt arbete med ekonomin i föreningen och äntligen gav det resultat. Stor sparsamhet och en målmedveten styrelse samt en bra ekonomisk uppföljning hjälpte oss att göra det bästa resultat vi gjort i klubbens historia. Ett rörelseresultat på 420' kr innebar att vi i stort sätt hade möjlighet att göra oss skuldfria. Något som jag är särskillt stolt över är att vi trots ett tufft ekonomiskt läge lyckades investera i nya matchtröjor till ungdomslagen.

Det här innebär ingalunda att vi kan slå oss till ro och tro att faran är över. Det är alltid tufft att driva förening och få ihop all ekonomi och verksamhet. Jag känner mig relativt luttrad och det är mycket lätt att slinta på målen som vi har i budgeten och helt plötsligt stå med en förlust.

Under många år har vi framförallt arbetat med kostnadssidan och vi får ut max verksamhet för en mycket liten peng.

Då fokus har varit på att få föreningens ekonomi att räcka till har vi tappat en del på organisations- och sportsidan. Under förra säsongen höjdes röster om att vår röda tråd är föråldrad och att det saknas målvaktsträning i klubben. Vi har därför valt att försöka göra något åt detta under denna säsong. Målvaktsträning kommer att organiseras i klubbens regi och ett arbete med den röda tråden är initierat med mål att ha en färdig röd tråd vid årsskiftet.

När jag för fyra och ett halvt år sedan fick förfrågan om att ta över ordförandeskapet i Kungälv Hockey blev jag både hedrad och glad.

Det var inte självklart att tacka ja då jag förstod att uppdraget skulle kräva en hel del jobb. Jag var då i ett skede i livet där detta uppdrag skulle få konkurrera om min tid med mycket annat. Samtidigt var det lockande att få möjlighet att påverka allt det som jag själv genom åren har funderat på i Kungälv Hockey.

Kungälv Hockey är en mycket fin förening med över sextioåriga traditioner. Idag är vi en av de verksamheter som har det väl förspänt och i stort sett har en hel verksamhet med ungdomslag i alla åldrar, juniorlag (undantag J20) och seniorlag vilket också gör att det finns fantastiska möjligheter för spelare att utvecklas i moderklubben. Ur denna verksamhet har vi tryggat en bra tillväxt på nya spelare, en kultur med tradition och dessutom en möjlighet att under lång tid rekrytera ungdomsledare till våra ungdomslag.

Hela grundtanken med att vara en förening är att vi tillsammans förenar oss för att driva verksamheten. På årsmötena så väljs styrelsen på demokratiska grunder av medlemmar. Dessutom bestäms inriktningen och budget på verksamheten som styrelsen skall underkasta sig. Det åligger medlemmarna att sätta sig in och förstå hur föreningen fungerar och organiserad samt delta i den demokratiska processen. Det kanske inte alltid är så att medlemmar sympatiserar med de beslut som fattas men det står medlemmar fritt att påverka och engagera sig i frågan.

I Kungälv Hockey är alla medlemmar som betalar medlemsavgift. Minderåriga företräds av sina familjer och då i dom flesta fall föräldrar. Alltså är det föräldrar till verksamma ungdomar som har ansvaret att driva föreningen.

I de absolut flesta fall så tar medlemmar sitt ansvar och är engagerade i föreningen men då oftast i de egna lagen. Skall vi överleva som förening så måste det till större engagemang för föreningen centralt.

Kungälv Hockey är en ideell förening vilket innebär att de absolut flesta arbetsuppgifter som utförs görs av medlemmar utan ersättning. Ibland så upplever jag att kraven ifrån medlemmarna inte motsvarar den ideella servicenivå som föreningen kan erbjuda. Ställs det krav på verksamheten så får vi inte glömma att då måste föreningen eller "VI" medlemmar försöka lösa det.

Jag har emellanåt hört formuleringar som att "föreningen gör inte något för oss" i kombination med åsikten att verksamheten kostar för mycket. Oftast beror det på okunskap kring föreningens verksamhet och vad det kostar. Ett sådant uttalande är obetänkt och slår tillbaka särskilt om ordet "förening" byts mot "VI". "VI gör inte något för oss"!?

Jag vill påstå att vi bedriver en kostnadseffektiv verksamhet som genererar mycket verksamhet till en liten kostnad. Kungälv Hockey omsätter 3,5 miljoner och vi kan självklart aldrig jämföra oss med en förening som Frölunda Indians som omsätter nästan 150 miljoner. Enbart deras juniorverksamhet omsätter flera gånger om hela vår verksamhet. Men som stolt ordförande kan jag konstatera att vår verksamhet rymmer mycket av det Frölunda har men på istället ideella grunder.

Jag hör allt mer ofta att vårt ideella föreningsliv är hotat. Jag vägrar tro det då det utgör ett viktigt samhälleligt fundament. Men även jag tvivlar emellanåt då det blir allt svårare att rekrytera funktionärer till föreningen centralt.

Det vanligaste argumentet är att man inte har tid att lägga på ett engagemang. Jag vill påstå att det också är ett bristande intresse och en dålig förståelse för att behoven finns. Samtidigt är jag en outtröttlig optimist som vet att ju fler som engagerar sig ju mindre arbete blir det för var och en. Som situationen ser ut nu så är det oftast några få entusiaster som sliter hårt för att saker skall fungera. Det här är inte långsiktigt hållbart utan det behövs fler som engagerar sig tillsammans. Dessutom får vi inte glömma av det viktigaste. Ett engagemang skall vara socialt, lustfyllt och fyllt av glädje.

Vår framtida förening är helt avhängig våra medlemmars intresse att engagera sig. Vi kommer inte ha en möjlighet att bedriva den verksamhet vi gör idag om inte fler väljer att engagera sig.

Skall vi fortsätta vår verksamhet på samma sätt så finns risken att vi tvingas till att betala högre ersättningar för att få nödvändigt arbete gjort och då kommer detta medföra betydligt högre medlemsavgifter. Vi har redan en sådan utveckling i flera Stockholmsklubbar där medlemsavgifter motsvarar ett självkostnadspris och kan överstiga 15'000 kr.

Det här är en utveckling som jag inte vill se men kan vara ett faktum om några år om vi inte slår vakt.

Det här blir mitt femte och sista år som ordförande. Jag kommer fortsätta engagera mig i Kungälv Hockey men lämnar vid nästa årsmöte över ordförandeklubban. Jag har gett valberedningen och styrelsen i uppdrag att starta en rekryteringsprocess för att hitta en lämplig kandidat.

Er ordförande

Kenneth Hildebrand



Ansvarig för sidan: Daniel Eliasson
Md namnlo s design
Kungälv Hockeys Guldsponsorer 23-24
Md kiksilver
Kungälv Hockeys Silversponsorer 23-24
Md bronskik
Kungälv Hockeys Bronssponsorer 23-24
Md yohrs test  2
Yohrs (Klickbar)
Md 095fd5c4 62e5 43ae b82a 4dba5e346a05
Md idrottensbingo se 2
Md hemmaplansmodellen liggande
Md 100
Tusenklubben (Klickbar)
Md gr sroten banner
Stötta Kungälv Hockey genom Gräsroten. (Klickbar)
Md img 2628
Information och anmälan till Påsklovscampen. Klicka på bilden.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub