Intervju med Joel Henriksson

Publicerad 2022-11-23 11:11
727c90a1 2b51 49c0 8d3d c2afb5f24144
Vi fått en intervju med Joel Henriksson som gått från att vara en aktiv hockeyspelare till att bli både tränare och domare.

Hejsan Joel & välkommen till intervju med Kungälv Hockey!

- Tack, detta skall bli mycket kul!

Berätta för våra läsare vem du är?

- Jag heter Joel Henriksson och är 16 år gammal. För tillfället pluggar jag samhällskunskap på Bernadottegymnasiet i Göteborg. När jag inte är i skolan tycker jag om att vara med kompisar men får väldigt sällan tillfälle för det i och med att jag ofta befinner mig i Oasen med Kungälvs U16, eller i ishallar omkring i Göteborg och dömer för Göteborgs distrikt. Jag är även ett maniskt fan av Frölunda och går på de hemmamatcherna som jag kan gå på.

Kan du berätta om din hockeyresa inom föreningen?

- Jag började som spelare efter nyår 2017.Jag kunde inte åka skridskor men klev ändå rätt in i Team 2006 och blev väl omhändertagen av såväl spelarna som ledarna och föräldrarna. Det blev några träningar med flera år yngre spelare i hockeyskolan också för att lära mig att åka skridskor, haha. Jag måste ge en stor eloge till ledarstaben, med bl.a. nuvarande A-lagstränaren Michael Ekberg, som lade ner mycket tid på att lära mig allt som jag, när jag började, låg efter i såsom taktik, skridskoåkning och allt däremellan. De fem åren jag fick som spelare har utvecklat mig som individ något otroligt och jag är mäktigt tacksam för att jag fick chansen av mina föräldrar att från första början börja spela.

När jag bestämde mig för att sluta spela i våras så hörde jag av mig till ordförande Joakim om det inte fanns någon möjlighet för mig att fortsätta inom förening på ett eller annat sätt och han kunde lösa så att jag fick vara en del av U16 denna säsongen. Något som jag uppskattade otroligt mycket! Så för tillfället arbetar jag ihop med; Jonas Legneroth, Alex Larsson och Niklas Boquist i Kungälv A-ungdom.

Det är spännande resa från att själv spelat till att ta steget vidare till både att vara ledare/tränare och domare. Berätta gärna mer hur det är att vara ledare/tränare och har du några speciella uppdrag i laget?

- Det är ett superroligt uppdrag. Jag trivs med ledarstaben Jag spelade med våra 07:or förra säsongen och har tidigare dömt 08:orna en hel del så var nära spelarna i truppen redan inför säsongen. Jag är med på nästan alla ispass och på de matcherna vi spelar. Jag har även hand om vårt instagramkonto och jag tror och hoppas att spelarna och föräldrarna uppskattar att jag lägger ner en hel del tid på det under matcher! Inför träningar tar jag även ut laget på uppvärmning så att de kommer igång inför träningarna.

Många spelare som slutar med hockeyn berättar att man kommer sakna snacket och stämningen i omklädningsrummet. Nu får du själv en fortsättning på omklädningsrumskänslan. Har du några bra tips till övriga ledare hur man kan skapa en bra lagkänsla i omklädningsrummet och få fram det där lilla extra från varje spelare?

- Jag tycker att man ska se till att alla trivs i miljön. Det är prio 1. Jag skulle aldrig acceptera att någon känner sig utanför i vår trupp. I A-ungdom är det viktigt att alla får vara med - hela tiden. Ser man till att alla är involverade så känner jag att lagkänslan brukar förbättras bara av det. Allt handlar inte bara om interaktioner mellan spelare utan mentalt finns det flera avgörande faktorer till hur vissa individer växlar upp en och annan nivå i sitt spel. Exempel på dessa är att låta spelarna lyssna på musik inför träning och match, för det vet jag av egen erfarenhet att man taggar till på ett härligt sätt genom det. Man kan även ge spelarna fem-sex minuter inför matcher att gå igenom taktiker i kedjor och backpar med hjälp av tavlor eller andra hjälpmedel.

Ett riktigt bra tips som jag tycker att vi ledare i U16 har lyckats bra med är att skapa relationer till spelarna vad rör livet utanför sporten. Prata inte bara hockey utan intressera er för spelarnas liv utanför ishallen också. Då bygger dem ett förtroende till dig som ledare och det kan även leda till att de kanske pratar ut om ifall något känns jobbigt med skola, i hemmet eller på övriga plan. Detta är också något som Adam (min tränare förra säsongen och nuvarande Head Coach i A-laget) lyckades bra med och det är en stor anledning till att jag trivs så bra som jag gör i hans sällskap.

Hur går dina framtidsplaner kring att vara ledare/tränare? Vill du ta steget vidare och coacha på en högre nivå?

- Jag är inte världsbäst på att tänka långsiktigt vad gäller hockeyn, men självklart vill jag kliva uppåt och hoppas få chansen att coacha på en högre nivå när jag har åldern inne. I nuläget trivs jag med den mindre rollen som jag har i U16.

Innan vi går in på din roll domare måste vi passa på att fråga hur det går för ditt lag?

- Det går ganska bra! Vi ligger fyra i U16 Division 1 med en match mindre spelad än Hisingen som ligger trea och tre poäng framför. Vi är ett väldigt målglatt gäng och har gjort överlägset flest mål framåt i serien med målskillnad 50-21 på sex matcher. I U16 Division 2 går det något sämre då vi ligger 11:a efter sex matcher, men jag tycker om att spelarna har det kul där ute på isen trots att det, oftast, inte går som vi vill.

Vi läste en artikel ur Kungälvs Posten där din kollega Ludvig Anderström var med. Det råder bla brist på domare och att det kan vara en ganska svår och utsatt roll. När bestämde du dig för att även bli domare?

- Jag tycker Ludvig beskrev den rådande situationen bland domare på ett riktigt bra sätt. Det finns flera lag som jag helst inte dömer då deras ledare och spelare har brist på respekt mot domare. Det ropas och ifrågasätts så fort man gör en bedömning som går emot dem. Det känns som att ledarna glömmer av att det är ungdomshockey vi tränar och dömer. Domarna gör misstag och utvecklas, precis som spelarna och vi förtjänar all respekt iochmed att vi faktiskt försätter oss i dessa utsatta rollerna frivilligt.

Jag började som föreningsdomare 2020 och klev upp på distriktet förra säsongen. För tillfället är jag mestadels linjedomare men har på senare tid fått förtroende som huvuddomare från förbundet, vilket är kul!

Vilka nivåer dömer du på?

- Jag dömde Kungälvs J18 Elit i början av säsongen när de mötte Stjernen från Norge i en träningsmatch. Jag har även dömt Kungälvs 2010:or så det är en väldig skillnad på de olika nivåerna jag dömer. För tillfället är det mycket linjedomare J18 division 1, samt division 2 omkring i Göteborg. Förra veckan var jag iväg i Kållered och dömde J18 och denna veckan ska jag till Lerum och döma samma serie. Så det blir en del resor men det är bara kul. När jag dömde GIF:en i början av november så var jag både huvuddomare och linjedomare.

Vad skulle du säga är de viktigaste egenskaperna som domare?

- Att man har tålamod och inte är konflikträdd. Man måste kunna ta ett beslut och stå för det beslutet, men vad som är det kanske viktigaste är att man måste kunna erkänna när man gjort fel. Det är skönt att höra som såväl ledare och spelare när en domare erkänner att dem tagit ett felbeslut. Då tänker man också över ett extra varv att domarna faktiskt också är mänskliga.

Om man vill bli domare, vilken väg ska man gå?

- Steg ett är att starta på förening. Jag tycker Ludvig har gjort ett super engagerat jobb denna säsongen då han lyckats fånga in väldigt många nya domare till Kungälvs förening. Min och klubbens förhoppning är att fler vill börja döma framöver. Om man tycker att dömandet är roligt och känner att man vill fortsätta på det spåret så är nästa steg att gå över på distriktet. Det kostar 2700 kronor för grundkursen, men man tjänar ihop de pengarna bara av att döma 5-6 matcher.

Till sist vill vi säga att du är ett otroligt bra förebild som visar på att man som aktiv hockeyspelare kan sadla om till andra roller inom hockeyn som är otroligt viktiga för hockeyn som helhet och framförallt Kungälv Hockey! Vi hoppas du kommer stanna hos oss länge!

- Tack så mycket! Min förhoppning är just det, att stanna länge alltså!

Md bingolotto
Köp din digitala Bingolott genom att trycka på bilden
Md my project 1
Klicka på bilden för att komma till anmälan och information
Md ska rmavbild 2022 11 28 kl. 13.06.39
Md a.lag48
Md namnlo s design
Kungälv Hockeys Guldsponsorer 22-23
Md kiksilver
Kungälv Hockeys Silversponsorer 22-23
Md bronskik
Kungälv Hockeys Bronssponsorer 22-23
Md foreningsgrafik jubileum 320x320
Köp dina Bingolotter här och stötta KIK
Md 095fd5c4 62e5 43ae b82a 4dba5e346a05
Md idrottensbingo se 2
Md hemmaplansmodellen liggande
Md 100
Tusenklubben (Klickbar)
Md gr sroten banner
Stötta Kungälv Hockey genom Gräsroten. (Klickbar)
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub